Sunday, October 18, 2015

Ce fel de alegere sa faceti cand achizitionati un aparat de aer conditionat?



In ziua de azi este mai mult decat necesar ca orice locuinta sa fie dotata cu un aparat de aer conditionat, iar decizia de a opta pentru un asemenea dispozitiv este una foarte importanta, astfel incat sa nu se regrete alegerea facuta. La fel ca oricare alt aparat, si cele de aer conditionat vin constant cu noi tehnologii, menite sa ne usureze viata, fiind o piata intr-o continua crestere. Cu toate acestea, circa 20% dintre locuintele din tara noastra dispun de un astfel de dispozitiv, spre deosebire de media europeana care este situata aproape de 90%. Anotimpul de vara devine din ce in ce mai calduros de la un an la altul, motiv pentru care in acest sezon creste consumul acestor aparate cu peste 50%, deoarece in principal scopul lor este acela de a raci aerul cand temperaturile din incaperi sunt foarte ridicate. De asemenea, mai exista posibilitatea ca aparatele sa fie folosite iarna cu sensul de a genera caldura in spatiile unde un simplu calorifer nu este suficient. Asadar, pentru a face cea mai buna alegere este important ca cumparatorii sa tina cont de cateva aspecte si sa isi stabileasca nevoile si dorintele.

Din motive financiare, majoritatea persoanelor isi aleg aparatul de aer conditionat in functie de preturi si nu de performante, decizie care uneori nu reprezinta cea mai buna solutie. In prima faza este esentiala masurarea dimensiunii camerei in care se va instala dispozitivul, deoarece cu cat este mai mare, cu atat este necesar un aparat mai puternic. Pentru camerele ce au o suprafanta cuprinsa intre 10 si 20 de metri patrati poate fi suficient un dispozitiv ce dezvolta o putere de 9.000 BTU/h, in timp ce 12.000 BTU/h sunt de ajuns pentru incaperile de 20-35 de metri patrati. Pentru suprafetele cuprinse intre 30 si 70 de metri patrati se recomanda un aparat cu o putere intre 18.000 si 24.000 BTU/h.

Asadar, pentru un apartament sau livingul unei case este suficient un aparat de aer conditionat care ofera o putere intre 9.000 si 12.000 BTU/h, avantajul acestora fiind si faptul ca sunt mai silentioase. In schimb, atunci cand inaltimea camerei depaseste 3 metri este necesara o putere mai mare a dispozitivului astfel incat sa aiba capacitatea de a raci sau a incalzi aerul. Este important de stiut ca un aparat poate sa raceasca o singura incapere, motiv pentru care amplasarea in hol a acestuia, cu scopul de a avea efect asupra intregului domiciliu nu are rost chiar si atunci cand se alege un dispozitiv cu o putere mai mare, din diferite motive printre care: faptul ca puterea exercitata de aparat este una mai ridicata, situatia poate produce un disconfort celor care locuiesc in locuinta. De asemenea, temperatura dorita a aerului se va obtine intr-un timp foarte scurt in imediata apropiere a aparatului, astfel ca ventilatoarele vor inceta sa functioneze, iar restul camerelor raman incalzite. In plus, amplasarea pe hol a aparatului presupune costuri mai ridicate in momentul instalarii, care se vor resimti in bugetul familiei.